Volledig gevaccineerd en reisplannen? Nog tot 1 juli blijft het een grijze zone

Volledig gevaccineerd en reisplannen? Nog tot 1 juli blijft het een grijze zone

Volledig gevaccineerd en reisplannen? Nog tot 1 juli blijft het een grijze zone
Landen als Spanje en Marokko verwachten geen negatieve PCR-test meer van reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Alleen: hoe bewijs je dat momenteel? Tot 1 juli is dat geen sinecure: zes vragen en antwoorden.

1. Mag je in sommige landen al binnen zonder negatieve test als je volledig gevaccineerd bent?

Ja, in Marokko kan je als Belg vanaf 15 juni binnen als je volledig gevaccineerd bent. Het alternatief is natuurlijk dat je een negatieve PCR-test kunt voorleggen, die maximum 48 uur oud is. Ook in Spanje volstaat volledige vaccinatie, of een negatieve sneltest of het bewijs dat je recent genezen bent van corona. In Frankrijk mogen Belgen binnen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn. Voor het vaccin van Johnson & Johnson moet er al een maand voorbij zijn.

2. Welk bewijs kan je als Belg daarvoor voorleggen?

Daar belanden we in de grijze zone. Een officieel, internationaal vaccinatiecertificaat is er namelijk nog niet, dus op dit moment moet je het doen met je vaccinatieboekje of -kaart, of met je persoonlijke profiel op overheidswebsites. Via je account op MijnGezondheid.be of MyHealthViewer.be zou je je vaccinatiegegevens kunnen tonen, maar die websites zijn meestal niet beschikbaar in andere talen. Brussel biedt voor zijn inwoners, via Brusselsgezondheidsnetwerk.be, wel een Engelstalig document met QR-code aan.

Alleen geldt voor al die “bewijzen”: ze worden nog overal niet beschouwd als rechtsgeldig. Dus een land kan je toelaten, maar kan even goed die afdruk of screenshot van een van die websites gewoon weigeren.

De Spaanse ambassade laat bijvoorbeeld weten dat Spanje een document verwacht dat “afgeleverd is door de bevoegde autoriteiten van het land van herkomst”. Het is niet duidelijk wat dat precies inhoudt.

3. En dat Europese coronacertificaat, wanneer is dat er dan?

Dat zal er voor heel Europa, rechtsgeldig, zijn vanaf 1 juli. Opgelet: elk land gaat dan nog altijd zijn eigen coronaregels hebben voor binnenkomende toeristen, maar met het Europese certificaat ga je in elke lidstaat wel officieel kunnen bewijzen wat jouw “coronastatus” is: ben je volledig gevaccineerd? Hoe lang al? Heb je recent een PCR-test gedaan en was die negatief? Heb je recent corona gehad en dus antistoffen?

4. Ging België niet sneller klaar zijn met dat certificaat?

Klopt. In ons land zal dat digitale coronacertificaat te vinden zijn op covidsafe.be of via de app “Covidsafe BE”, gebouwd door Digitaal Vlaanderen.

“Wij zullen klaar zijn tegen 16 juni, bij de eerste landen in Europa”, bevestigt administrateur-generaal Barbara Van Den Haute. “Maar dat betekent niet dat daar al met zekerheid bepaalde rechten aan vasthangen. De Europese verordening gaat pas in vanaf 1 juli. Je hebt dus geen garantie dat je met dat coronacertificaat een land binnen kan vóór die datum.”

Tegen 16 juni zullen nog meer landen klaar zijn, maar de volledige lijst is nog niet bekend. Van Spanje, Litouwen, Duitsland, Denemarken, Griekenland, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië en Polen is wel al geweten dat ze het verste staan met dat systeem. Die 9 landen hebben samen al 1 miljoen coronacertificaten afgeleverd.

7 van die 9 landen kunnen ook al Europese coronacertificaten van reizigers uit andere landen “verifiëren”: Bulgarije, Denemarken, Griekenland, Kroatië, Polen, Spanje en Litouwen.

5. En als ik zeker 2 weken volledig gevaccineerd ben en vóór 1 juli terugkeer uit een rode zone?

Tussen 16 juni en 1 juli zal België al een digitaal coronacertificaat kunnen afleveren, maar de maatregelen voor terugkeerders uit een rode zone veranderen wel pas vanaf 1 juli. Dat betekent dat wie voordien uit een rode zone terugkeert, volledig gevaccineerd of niet, zich tot nader order wel zal moeten laten testen en in quarantaine zal moeten.

6. Ik ben volledig gevaccineerd en wil wel degelijk op reis vóór 1 juli. Wat kan ik dan best doen?

Met een bewijs van volledige vaccinatie in de hand ben je, zoals gezegd, tot 1 juli niet 100 procent zeker dat je het land binnen mag. Het alternatief? Je laten testen, beaamt ook Koen Van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse reisbureaus. “Wanneer je vreest dat je bewijs niet zal worden aanvaard, kan je nog altijd een PCR-test laten doen. Dat kan dan dienen als bewijs om het land binnen te kunnen.”

Het ziet er dus naar uit dat zo’n test in de aanloop naar 1 juli (juridisch) nog altijd het meest sluitende bewijs zal zijn. Testcentra en huisartsen zien de bui trouwens al hangen. Zij waarschuwen nu al voor capaciteitsproblemen. De belangrijkste tip daarbij is dus: plan uw test tijdig in.

Reageer of discussieer mee

Vond u Volledig gevaccineerd en reisplannen? Nog tot 1 juli blijft het een grijze zone nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Volledig gevaccineerd en reisplannen? Nog tot 1 juli blijft het een grijze zone” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…