VVD pleit voor polsbandje in plaats van QR-code in Haagse horeca

VVD pleit voor polsbandje in plaats van QR-code in Haagse horeca

Ook in de Haagse horeca moeten bezoekers gebruik kunnen gaan maken van polsbandjes als coronatoegangsbewijs. Daarvoor pleit de VVD in de gemeenteraad. In andere steden als Breda en Haarlem kunnen mensen die naar een café of restaurant willen zich met een geldige QR-code melden bij een centrale controlepost. Daar krijgen ze dan een polsbandje of stempel. Daarmee kunnen ze dan makkelijk bij een zaak naar binnen en het voorkomt discussies en opstoppingen bij de deuren van de ondernemingen.

VVD-raadslid Judith Oudshoorn gaat woensdag tijdens een debat over de coronamaatregelen pleiten voor het overnemen van dit veel simpeler systeem. ‘Een gouden greep’, stelt zij.

De Haagse politiek praat woensdag over de controles op de QR-codes door de horeca. Directe aanleiding daarvoor is de situatie op de Grote Markt. Daar kregen de zes zaken van horecaondernemer Maarten Hinloopen afgelopen weekeinde een waarschuwing dat een boete wachtte en dat bij herhaling sluiting zou volgen als ze niet zouden gaan controleren.

Horeca heeft moeite met controles

Hinloopen zei gisteren al tegen Omroep West dat hij van plan is om gasten die echt binnen willen zitten toch om de QR-code te gaan vragen. Maar ook dat hij daar principieel moeite mee heeft. Volgens hem is het niet terecht dat de horeca verantwoordelijk wordt gemaakt voor de controles. ‘Het coronadebat is erg gepolariseerd. En dat mogen wij nu gaan oplossen, terwijl we al in de touwen hangen.’ Ook spelen praktische problemen mee. De ondernemer kan niet voldoende personeel vinden.

De controle van de boa’s op de Grote Markt van afgelopen weekeinde is voor raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos aanleiding om het debat van woensdag aan te vragen. Hij wijst erop dat de burgemeester nog vorige week tijdens een vergadering had gezegd terughoudend te zijn met de inspecties van horecazaken. De boa’s zouden alleen steekproefsgewijs gaan controleren en bij excessen optreden.

Hart voor Den Haag is ‘witheet’

Sluijs laat weten dat hij en fractieleider Richard de Mos ‘witheet’ zijn vanwege de controles op het grote uitgaansplein in het centrum van Den Haag. ‘De burgemeester houdt zich niet aan zijn woord. Sterker nog, in het eerste weekeinde is het meteen raak en wordt er al gedreigd met het sluiten van zaken. Het ene zeggen en het andere doen, is ondermijnend voor het al zo fragiele draagvlak van het beleid onder horecaondernemers en de culturele sector, die zich terecht afvragen waar ze nu aan toe zijn’, aldus de raadsleden. Zij willen dan ook woensdag van de burgemeester horen dat hij alsnog ‘niet-actief gaat controleren’.

Raadslid Judith Oudshoorn van de VVD zegt juist voor een meer praktische oplossing te willen gaan omdat Den Haag zich nu eenmaal moet houden aan landelijke wetgeving. ‘Als je die wilt veranderen, moet je op het Malieveld gaan staan. Maar ik wil het hier lokaal goed oplossen’, stelt zij.

Voorbeeld van andere steden volgen

Vandaar haar voorstel om het in haar ogen goede voorbeeld van andere steden te volgen. Dat houdt in dat er op een paar plekken in de stad kraampjes of standjes moeten komen te staan waar bijvoorbeeld de gastvrouwen en –heren mensen controleren. ‘Wanneer je gevaccineerd bent, een herstelbewijs of een testbewijs hebt, kun je naar een checkpoint om dit te laten zien. Vervolgens krijg je een polsbandje. Met dit bandje zou je terecht kunnen in de Haagse horeca’, stelt zij.

Daarmee zijn én de ondernemers én de gemeente geholpen, is haar idee. Oudshoorn: ‘Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie. Onze horecaondernemers zijn geen handhavers, hun talenten liggen op een ander vlak. Als de gemeente de controle voor een groot gedeelte overneemt, zorg je ervoor dat de gastheer kan doen waar hij goed in is; gasten in de watten leggen en een heerlijke avond bezorgen.’

Reageer of discussieer mee

Vond u VVD pleit voor polsbandje in plaats van QR-code in Haagse horeca nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “VVD pleit voor polsbandje in plaats van QR-code in Haagse horeca” mag u delen met anderen 😉

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Dat is toch goed! Geen QR-code met je telefoon, een QR-code bandje is toch perfect!

  Beantwoorden
 • Jaja dat gaat allemaal lukken!

  Beantwoorden
 • Coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten. Vanaf 25 september 2021 heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Maar niet in winkels of tijdens het sporten.

  Beantwoorden
 • Ondernemers, organisatoren en het coronatoegangsbewijs
  Vanaf 25 september 2021 hebben ondernemers in bijvoorbeeld horeca en cultuur te maken met het coronatoegangsbewijs. Hieronder staan de regels over het coronatoegangsbewijs voor ondernemers. Bijvoorbeeld als u een evenement organiseert.

  In welke situatie coronatoegangsbewijs controleren
  Het gebruik van het coronatoegangsbewijs is op veel plekken verplicht. Zoals in de horeca. Het is dus niet toegestaan om alternatieve regels toe te passen, door bijvoorbeeld te werken met afstandsnormen. Op andere plekken is het coronatoegangsbewijs niet verplicht.

  Als het coronatoegangsbewijs gebruikt wordt in de daarvoor bestemde sectoren, dan is dat in lijn met de geldende wet- en regelgeving. Controle van het coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs is dus niet in strijd met de AVG of andere wet- en regelgeving in Nederland.

  Vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testen voor toegang
  Uw bezoekers kunnen de volgende coronabewijzen gebruiken voor toegang:

  een vaccinatiebewijs; of
  een herstelbewijs; of
  een negatieve testuitslag via testen voor toegang.
  Bezoekers kunnen deze 3 mogelijkheden tonen via CoronaCheck.

  Controle van coronatoegangsbewijs, identiteitsbewijs en gezondheidscheck
  Om toegang te krijgen tot deze gelegenheden dient de ondernemer het coronatoegangsbewijs te scannen en het identiteitsbewijs van de bezoeker te vergelijken met de gegevens van de scan.

  Ondernemers moeten deelnemers de gelegenheid bieden om hun contactgegevens achter te laten voor het bron- contactonderzoek. Daarnaast moet vooraf de gezondheidscheck uitgevoerd worden. Aan een persoon mag toegang verleend worden als:

  de scanner groen kleurt;
  het identiteitsbewijs overeenkomt; en
  de bezoeker geen corona-gerelateerde gezondheidsklachten heeft.
  Bezoekers naar binnen bij groen scherm
  Een coronatoegangsbewijs-controle gebeurt door met de CoronaCheck Scanner-app de QR-code van het coronatoegangsbewijs te scannen (deze kan zowel op papier als digitaal getoond worden).

  Bij groen scherm: controle legitimatiebewijs
  Bij een groen scherm volgt een controle van het legitimatiebewijs en eventueel van het toegangskaartje of de reservering. Daarna mag de bezoeker toegelaten worden.

  Bij rood scherm: bezoeker niet naar binnen
  Bij een rood scherm mag de bezoeker niet toegelaten worden. Indien de controle niet aan deur heeft plaatsgevonden, dient de bezoekers gevraagd te worden de locatie te verlaten.

  CoronaCheck Scanner-app voor de controle van bezoekers
  Om het coronabewijs van uw bezoekers te kunnen scannen, heeft u de CoronaCheck Scanner-app nodig. Medewerkers kunnen de CoronaCheck Scanner-app downloaden in de Apple App Store (iPhone) of op Google Play Store (Android). Daarmee kunnen zij bij de ingang de QR-codes van bezoekers scannen.

  Gebruik de app op iPhones of Android-telefoons
  CoronaCheck Scanner is te gebruiken op alle iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (de iPhone 5s en nieuwer). Ook heeft de telefoon een werkende camera nodig.

  Bij een telefoon met lage kwaliteit camera kan het zijn dat het scannen van papieren CoronaCheck QR-codes moeilijk gaat. Probeer het scannen van QR-codes daarom eerst uit. Daarvoor kun je demo QR-codes gebruiken die op onderstaande website vermeld staan.

  Niet continu internet nodig
  Het scannen aan de deur kan zonder internet. Wel heeft u minimaal 1 keer per dag internetverbinding nodig om een configuratie van de app op te halen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…