Sinds vorige week wordt er onderscheid gemaakt tussen ziekenhuispatiënten die specifiek vanwege COVID-19 zijn opgenomen en besmette patiënten die om een andere reden in het ziekenhuis zijn beland. Dat onderscheid is belangrijk om de ernst van het virus te kunnen inschatten. Het is echter niet zo dat de druk op de zorg afneemt als we weten dat mensen mét in plaats van dóór corona worden opgenomen, zeggen experts tegen NU.nl.
Verschil tussen opname dóór en mét corona
-Dóór: de klachten als gevolg van een coronabesmetting zijn zo ernstig dat iemand daaraan behandeld moet worden in het ziekenhuis.
-Mét: een persoon komt in het ziekenhuis terecht vanwege iets anders dan corona (bijvoorbeeld een botbreuk), maar test voor of tijdens de behandeling wel positief. De coronagerelateerde klachten zelf zijn echter niet zo erg dat die persoon daardoor in het ziekenhuis zou belanden.
“Met de komst van de omikronvariant, die veel besmettelijker maar ook minder ziekmakend lijkt te zijn, is er veel interesse in de reden van opname onder de patiënten die opgenomen worden met een positieve coronatest”, schreef Stichting NICE, die landelijke cijfers over coronapatiënten in de ziekenhuizen bijhoudt.
Vooralsnog is bij een kwart van de opgenomen coronapatiënten COVID-19 niet de belangrijkste reden voor de opname, al zijn die cijfers volgens het RIVM nog niet compleet. Stichting NICE komt volgende week met nieuwe cijfers.
“De cijfers komen overeen bij wat wij ook zien, dus die geloof ik wel”, zegt internist Saskia Middeldorp, hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen. Ze benadrukt echter dat dit niet betekent dat er eigenlijk een kwart minder opnames zijn. “Je kunt niet zomaar een kwart van de ziekenhuiscijfers aftrekken.”
Volgens Armand Girbes, hoofd intensive care van het Amsterdam UMC, is het onderscheid tussen opnames mét en dóór corona alleen van belang als duidelijk is wat er vervolgens met die cijfers gedaan wordt.
“Vaak gaat men gewoon getallen verzamelen, zonder zich af te vragen welke vraag ermee beantwoord moet worden. Het lijkt me dat we vooral willen weten in hoeverre besmettingen nog leiden tot ziekenhuisopnames. De gemiddelde Nederlander zal willen weten hoe groot de kans op een ziekenhuisopname na een besmetting is als je verder gezond bent.”