Wat is een NFT (Non-fungible token)?

Wat is een NFT (Non-fungible token)?

Heel simpel gezegd is een NFT niets meer dan een andere eigenaar koppelen aan een object. Er wordt dan geregistreerd wie de nieuwe eigenaar is. Het is wel namelijk zo dat wanneer je een NFT koop dit niet perse jou de eigenaar maakt van die aangekochte NFT, want de rechten van dat kunstwerk (NFT) ligt nog steeds bij de maker van dat kunstwerk (NFT).

om het nog simpeler uit te leggen: NFT is een stukje data en dat stukje data kan je toepassen op een afbeelding, video, liedje of kunstwerk. Wat weer op een blockchain geplaatst. Daarmee kan je een afbeelding dus uniekmaken, dat is in het verleden nog nooit geweest.

Met een bekende kunstenaar zoals Beeple, daar kan je de “kunstwerken” gewoon downloaden, hoe? Rechtermuisknop en bestand opslaan als. Maar doordat er in de blockchain geregistreerd is wie de houder is van dat kunstwerk, dus wie dat digitale kunstwerk bezit.

Maar waarom een NFT (Non-fungible token)?

Je moet het zo zien, je bent een kunstenaar om digitaal vlak, je kan met fotoshop giga mooie dingen maken en die “kunstwerken” registreer je op een blockchain. In die blockchain staat de naam van het kunstwerk, de naam van de eigenaar maar ook de naam van de kunstenaar. Stel je verkoopt het kunstwerk, in de blockchain wordt de eigenaar aangepast. Maar als de eigenaar het weer door verkoopt, krijgt de kunstenaar altijd 10% van de verkoop.

Dus met andere woorden een NFT is niets meer dan een object echt uniek maken. Jouw naam is gekoppeld aan dat “kunstwerk”. op Gratis NFT kan je meer informatie vinden.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Hallo, hartelijk dank voor deze heldere uitleg.

  Beantwoorden
 • Hoi. Dus wanneer ik een NFT koop zal ik dus 10% moeten afstaan aan de maker? Hoe gaat dit, loopt dit via blockchain?

  Beantwoorden
  • Ik heb een artikel voor je gevonden, wellicht handig?

   NFT betekent Non Fungible token, in het Nederlands is dit een niet vervangbare token. Een NFT wordt gezien als de registratie van het eigendom van een digitaal object op een blockchain. Deze tokens zijn ‘niet vervangbaar’ omdat ze een uniek object vertegenwoordigen, maar ook omdat de token zelf uniek is.

   Het is het ‘niet-vervangbare’ deel dat er echt toe doet voor de potentiële waarde van NFT’s, aangezien niet-vervangbaar betekent dat elke NFT een andere identiteit heeft en niet zomaar kan worden ingewisseld voor een andere. Dat is een groot verschil met bitcoin of de euro. De ene bitcoin is precies zoals de andere, net zoals de ene euro precies hetzelfde is als de andere, dus het maakt niet uit welke euro je bezit. NFT’s zijn daarentegen allemaal verschillende ‘objecten’.

   Pionieren met videogames
   De eerste NFT-tokens zijn ontworpen voor videogames, waar personages en andere eigendommen niet kunnen worden gebruikt door degenen die ze niet hebben gekocht, en waar geld mee kan worden verdiend. Denk aan unieke digitale speelkaarten met een beperkte oplage.

   Deze unieke tokens zijn verder ontwikkeld en worden nu ook gebruikt voor digitale kunst, videobeelden van gedenkwaardig sportmomenten en veel meer. Maar daar wringt de schoen, en start de discussie wat de waarde van NFT nu werkelijk is.

   Wat is de toegevoegde waarde van NFT?
   Lebron James is één van de allerbeste basketballers ooit. Zijn videohighlights zijn overal op YouTube en andere sites gratis te bekijken. Toch heeft iemand 208.000 dollar uitgegeven voor een NFT-versie van een video van een dunkende Lebron James. De investeerder krijgt niet de uitzendrechten voor de clip, of zelfs maar een fysieke kopie ervan: hij bezit een paar regels code die bewijzen dat hij de eigenaar is van een uniek digitaal bezit.

   Iedereen kan de dunk gratis online bekijken en delen met de rest van de wereld.

   Maar wat is dan de toegevoegde waarde? Laten we het eens bekijken vanuit het oogpunt van de NBA, de basketbalorganisatie waar Lebron James onder contract staat. In oktober 2020 lanceerde Dapper Labs een nieuw product genaamd NBA Top Shots, dit is een platform om NFT-crypto’s van NBA-hoogtepunten te verhandelen.

   Op Top Shot kunnen gebruikers digitale pakketten kopen die NFT’s bevatten die ‘momenten’ worden genoemd – korte videoclips van NBA-hoogtepunten, zoals een gedenkwaardige dunk of schot. Net als bij fysieke ruilkaarten, zijn sommige momenten ‘common’ (gebruikelijk) en anderen juist ‘rare’ (zeldzaam).

   Bij oude, papieren ruilkaarten verkoopt de NBA eenmaal de licentie en krijgen ze wellicht ook een percentage per verkochte pakje kaarten. Maar het verdienmodel verandert helemaal op het moment dat het gaat om Non Fungible Tokens. Aan zo’n unieke digitale token kun je een smart contract hangen, wat er voor zorgt dat elke keer als een NFT van de NBA verhandeld wordt, een klein deel van de opbrengst naar de NBA gaat.

   Tokens als eigendomsbewijs
   Vanuit het oogpunt van de investeerder kun je het NFT-concept zien als een nieuw concept van eigendom. Met een beetje verbeelding kan dit toegepast worden op alle eigendomsrechten, kunst en financiële instrumenten tot het bezit van een woning.

   Nu al worden er concerttickets verkocht via NFT’s. Deze kunnen niet vervalst worden en niet meer met hoge gages worden doorverkocht.

   Er zijn veel praktische mogelijkheden om het NFT-concept op los te laten. Maar ze worden ook steeds meer gezien als een belegging.

   Een korte geschiedenis:
   2017: NFT’s krijgen voor het eerst brede publieke aandacht met CryptoKitties, een spel waarin gebruikers digitale katten fokken en verhandelen.
   2018: Er werden platforms gebouwd om NFT’s te kopen en te verkopen, denk aan SuperRare, OpenSea, Rarible en Nifty Gateway.
   2019: Grote merken zoals de Formule 1 en Nike willen iets met NFT doen.
   2020: De markt voor NFT’s verdrievoudigt in omvang, tot meer dan 200 miljoen euro.
   Maar sinds het begin van 2021 is de NFT-markt geëxplodeerd. Grote bedragen zorgen voor veel media aandacht. Alleen al in februari werd er voor 360 miljoen euro aan NFT’s verhandeld. NFT’s hebben de aandacht getrokken van tech-investeerders zoals Mark Cuban, de kunstwereld (veilinghuis Christie’s) en grote bedrijven (Nike en NBA). En iedereen, van Lindsey Lohan tot de rockband Kings of Leon, willen geld verdienen met eigen virtuele creaties.
   Wat bepaalt de waarde van NFT
   Het moge duidelijk zijn, NFT kan heel veel verschillende dingen vertegenwoordigen. Maar wat is dan de waarde van een NFT? Objectief gezien is een videoclip van een LeBron James dunk geen 208.000 dollar waard. Een cartoon van een kat is geen 100.000 dollar waard. En een selfie van Lindsey Lohan is ook geen 59.000 dollar waard. Maar datzelfde kan gezegd worden van Pokémonkaarten, die eigenlijk alleen maar bestaan uit inkt en papier. Zoals de meeste dingen, wordt de waarde van NFT bepaald door extrinsieke factoren, en nauwelijks door intrinsieke.

   Authenticiteit: Voor fysieke verzamelobjecten zijn tal van manieren om de authenticiteit te bevestigen, maar zelfs taxateurs zitten er vaak naast. De echtheid van een NFT is vastgelegd op de blockchain.
   Schaarste: Veel NFT’s zijn in beperkte oplage gemaakt, of er is er zelfs maar één van.
   Verzenden: NFT’s kunnen met een druk op de knop verkocht worden, aan iedereen op de wereld. De transactie kan binnen een paar tellen geregeld worden. Dit betekent dat in potentie iedereen op de hele wereld je klant kan zijn. Dat wordt al wat moeilijker met fysieke verzamelobjecten.
   Onveranderlijk: de code en metadata van de NFT kunnen niet worden gewijzigd, waardoor het een permanent karakter krijgt.
   Nut: Sommige NFT’s kunnen functionele doeleinden dienen, inkomsten genereren of worden ingewisseld voor fysieke activa zoals een concertticket.
   Handel in NFT
   NFT’s worden door veel investeerders ook gezien als een investering in de toekomst, los van een eventuele prijsstijging van de asset zelf. Als die groei doorzet, dan is het onvermijdelijk dat NFT integreert met de echte wereld.

   Maar er is nog een manier om blootstelling te krijgen aan het NFT-ecosysteem, zonder een NFT te hoeven kopen. NFT’s worden aangeboden op verschillende marktplaatsen en deze hebben allemaal een eigen cryptocurrency. Deze worden governance tokens genoemd.

   Houders van deze tokens van NFT-gerelateerde platforms zullen uiteindelijk aanspraak maken op vergoedingen van de platforms die ze beheren. Er zijn verschillende marktplaatsen die al zo’n liquiditeitsprogramma hebben.

   De waarde van deze tokens wordt (naast hype) bepaald door de inkomstenvergoedingen, de invloed die een tokenhouder heeft op het bestuur van het platform en het potentieel van het platform om in de toekomst extra inkomsten te genereren. Dat valt en staat met de populariteit van de NFT’s op die platformen. Welke NFT in waarde zal stijgen of dalen zal grotendeels een gok blijven. Maar die marktplaatsen, of platformen, spinnen garen bij de populariteit van NFT’s en niet of er winst of verlies op wordt gemaakt.

   Of zoals het gezegde luidt: Je kunt gokken en geld winnen of verliezen, maar het is veel veiliger om het casino te zijn.

   Beantwoorden
 • Hoe maak je zelf een NFT? Dus hoe kan ik een NFT zelf maken, is daar een speciaal programma voor? Of moet ik betaalde programmer skills hebben?

  Beantwoorden
 • Ik heb hier een artikel voor je gevonden: Kan ik een NFT maken?
  Theoretisch kun je zeker een NFT maken. Op het moment zitten we min of meer in de fase van het Wilde Westen in het NFT-tijdperk. Alles kan en alles is mogelijk. Digitale kunst, liedjes en muziek, memes, recepten en complete start-ups staan als NFT te koop op NFT-marktplaatsen. Op dit moment zijn er maar heel weinig beperkingen over wat voor soort inhoud kan worden getokenized en kan worden omgezet in een NFT.

  Kijk naar de traditionele kunst, die in kunst galerieën of museums hangt. Mensen betalen er veel geld voor, maar het zijn maar een handjevol artiesten die van hun kunst kunnen leven. Bovendien moeten ze van hun opbrengsten vaak een deel afstaan aan tussenpersonen.

  Bij NFT’s is dat wel even heel anders. Jij maakt de kunst en zet het op een marktplaats die door de hele wereld te zien is en jij bepaalt ook wat je vraagt voor je NFT. Bovendien heb je tijdens het maken van je NFT de mogelijkheid om allerlei voorwaarden in het smart contract van de NFT te zetten. Iets waar we zo meteen op terugkomen. Je hebt geen galerie of iets dergelijks nodig om je NFT te verkopen.

  Deze marktplaatsen laten je ook constant weten of je NFT weer verkocht is of niet. Bovendien krijg je elke keer dat je NFT doorverkocht wordt, een royalty percentage. Je kunt ook makkelijk bewijzen dat jij degene bent die de NFT gemaakt heeft en het is ook net zo makkelijk vast te stellen wie de huidige eigenaar is van de NFT. Al deze informatie is vrij toegankelijk voor iedereen op de blockchain.

  Reken er wel op dat een marktplaats een commissie kan vragen van je NFT verkoop en sommige marktplaatsen krijgen zelfs een royalty percentage.

  Hoe maak ik een NFT?
  Een NFT maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De meeste websites hebben knoppen die het heel eenvoudig maken om je digitale project om te zetten in een NFT door het slaan van je NFT. Hier komen we ook op terug hoe dat allemaal werkt.

  Maar als eerste zul je toch een online wallet moeten bezitten. Sommige marktplaatsen hebben hun eigen wallet die je kunt gebruiken, maar je kunt ook andere, offline wallets gebruiken en die verbinden met de marktplaats van je keuze.

  Het moet een Ethereum-wallet zijn die ERC-721 ondersteunt (de op Ethereum gebaseerde NFT-tokenstandaard).

  MetaMask, Trust Wallet, Rainbow of Coinbase Wallet zijn betrouwbare en goede wallets hiervoor.

  Als je een verbinding hebt gemaakt met de marktplaats naar keuze, kun je beginnen met het maken van je NFT.

  Marktplaatsen voor NFT’s
  OpenSea
  De eerste en grootste marktplaats voor NFT’s. Hier kun je echt van alles vinden. Ze bieden een gratis manier aan om NFT’s te slaan. Dat is het enige platform waarvan ik weet dat ze zo een service aanbieden.

  Rarible
  Een zeer populaire nieuwkomer.

  Mintable
  Heel gebruikersvriendelijk en iedereen is welkom, van beginner tot expert!

  Cargo
  Via het dashboard kun je heel makkelijk NFT’s maken en laten slaan.

  Socios.com
  Voor entertainment en sport. De populaire ChiliZ zijn de tokens op dit platform.

  The Sandbox
  Hier kun je eigenaar worden van virtueel land en er via NFT’s op bouwen.

  Dit is slechts een kleine greep uit het totale aanbod van marktplaatsen waar je NFT’s kunt maken en laten slaan. Sommige zijn gespecialiseerd in bepaalde genres, zoals Socios vooral op de sport en entertainment markt actief is. Andere zijn weer open voor een veel breder publiek en bij weer andere moet je eerst een aanvraag indienen voordat je op het platform kunt komen, zoals bij Async Art en SuperRare.

  We hebben ook een blog die beschrijft op welke marktplaatsen je een NFT kunt lanceren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 coole manieren om een gegraveerde QR-code op materialen te gebruiken

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu
Mobiele versie afsluiten