Wat is het 2G beleid? De uitleg

Wat is het 2G beleid? De uitleg

Het demissionaire kabinet wil in bepaalde situaties het zogeheten 2G-beleid invoeren om de verspreiding van het coronavirus snel af te remmen. Dat bleek gisteren tijdens de coronapersconferentie. Wat betekent 2G en waarom is zo’n maatregel nodig? Zes vragen.

Gisteren maakte het demissionaire kabinet bekend dat ze voor bepaalde situaties waar het risico op besmetting het grootst is en die anders niet door kunnen gaan, zoals evenementen, de 2G-maatregel verplicht willen stellen. Daarnaast wil het demissionair kabinet ondernemers de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G). Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels.

Wat houdt dat 2G-beleid nou precies in, en gaat het werken? RTL Nieuws vroeg het aan immunoloog Ger Rijkers van het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

1. Wat is dat nou eigenlijk, zo’n 2G-beleid?

Een 2G-beleid betekent dat je op locaties waar je gemakkelijk een virus kan verspreiden, alleen mensen toelaat die volledig zijn gevaccineerd óf alleen mensen toelaat die het virus hebben gehad en genezen zijn. De twee G’s in 2G staan voor ‘genezen’ en ‘gevaccineerd’.

Op dit moment hebben we in Nederland een 3G-beleid: genezen, gevaccineerd én getest. Bij een 2G-beleid kun je dus niet meer een kroeg, theater of concertzaal binnenlopen zonder vaccinatie of bewijs dat je van Covid-19 genezen bent.

2. Testen voor Toegang verdwijnt dan volledig. Waarom is dat beter dan een 3G-beleid?

“Omdat mensen die niet gevaccineerd zijn het meeste gevaar lopen”, zegt immunoloog Ger Rijkers. “In principe bescherm je met een 2G-beleid de mensen die niet gevaccineerd zijn. Iemand die niet gevaccineerd is, kan namelijk makkelijker besmet raken met het virus en de ziekte oplopen.”

Die persoon kan het virus zelfs krijgen van iemand die gevaccineerd is. “Natuurlijk is de besmettelijkheid van iemand die niet gevaccineerd is nog altijd veel groter dan die van iemand die wel gevaccineerd is. Maar dat neemt niet weg dat gevaccineerde mensen ongevaccineerde mensen kunnen besmetten.”

3. Maar waarom nu opeens een 2G-beleid, terwijl we voorheen dachten dat 3G goed genoeg was?

Dat is heel simpel, vertelt Rijkers. “De spelregels zijn veranderd, omdat het virus is veranderd. Dat komt door de beruchte deltavariant van het coronavirus. De deltavariant springt gemakkelijker over van persoon naar persoon dan het coronavirus voorheen deed.”

Zelfs als je bent gevaccineerd kun je de deltavariant in je lichaam krijgen. Je wordt wellicht niet ziek omdat je gevaccineerd bent, maar je kunt het virus wel gewoon overdragen op een ander. “Als die ander niet gevaccineerd is, kan die wél erg ziek worden”, zegt de immunoloog.

“Aan het begin van het jaar zeiden we: laat jezelf vaccineren om jezelf en je omgeving te beschermen. Dat eerste geldt nog steeds: als je jezelf laat vaccineren, ben jij goed beschermd. Maar door de deltavariant bescherm je eigenlijk je omgeving niet meer. Niet als je omgeving niet gevaccineerd is. Daarom is een 2G-beleid nu snel nodig, om ongevaccineerden te beschermen.”

4. Hoe effectief is het 2G-beleid?

Volgens Rijkers zal dit beleid effectief zijn. “Neem een café. Als je alleen mensen binnenlaat die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van de ziekte, kunnen zij nog wel het virus met zich meedragen. Ze worden daar zelf niet ernstig ziek van. Ze kunnen het overdragen aan de medebezoekers, maar zij worden er ook niet ernstig ziek van.”

“Maar als er mensen in die kroeg zijn die geen vaccinatie hebben gehad, dan wordt het een ander verhaal. Zij lopen gewoon gevaar omdat ze ziek kunnen worden. Dan leidt een avondje in de kroeg niet alleen tot besmettingen, maar ook tot ziektegevallen en dus meer opnames in het ziekenhuis.”

5. Gaat het 2G-beleid ook tot meer vaccinaties leiden?

In Zwitserland leidt de invoering van het 2G-beleid tot een flinke toename aan gevaccineerden. Maar daar was de vaccinatiegraad een stuk lager dan in Nederland. Ger Rijkers kan ‘niet precies zeggen’ hoe dat hier zal gaan. “Maar we hopen het wel.”

Of er sprake van drang is? “Ja, zeker, dat denk ik wel. Maar de omstandigheden zijn dusdanig dat het nodig is om die drang uit te oefenen. Bovendien, het is nog steeds niet verplicht om jezelf te laten vaccineren in Nederland.”

6. Sommige sceptici zeggen dan: “Maar die verplichting gaat er nu wel komen.”

Rijkers: “Ik denk het niet, maar zeg nooit ‘nooit’, zeker niet in de politiek. Als we over twee weken 30.000 besmettingen per dag hebben, moet er wat gebeuren. Zeker als er echt enorme problemen in de ziekenhuizen zijn. Wat als er straks mensen in ziekenwagens beademd moeten worden omdat er geen plek meer is in het ziekenhuis? Dan kan de situatie snel veranderen.”

“Het hoeft absoluut niet zover te komen. Daarom blijft het advies: laat je vaccineren, het liefst zo snel mogelijk. Dan kun je dergelijke escalatie vermijden.”

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wethouder Hilvarenbeek wil geen QR-code aanvragen

Niet alle sportscholen controleren QR-code: ‘Knipoog en doorlopen’

Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu