De ene is een zwart-wit vierkant met veel stippen, en de andere is een zwart-wit vierkant met – nog meer stippen? Voor het ongetrainde oog lijken een Azteekse streepjescode en QR-code qua structuur op elkaar, maar hun ontwerp en toepasbaarheid verschillen sterk. Maar wat zijn deze verschillen? En waar worden ze het meest gebruikt?
Ga aan de slag met de Azteekse streepjescode versus QR-code en begrijp waar en hoe elke code zijn eigen unieke kenmerken heeft. Ten eerste: de QR-code.
Wat is een QR-code?
Een QR-code is een type code dat gebruikmaakt van 2D-technologie, waardoor het een vierkante vorm krijgt en horizontaal en verticaal kan worden gelezen. Oorspronkelijk ontworpen om de inventarisatie te verbeteren, wordt een QR-codesysteem voor voorraadbeheer al lang gebruikt in plaatsen zoals magazijnen en supermarkten.
Voordat QR-codes bestonden, vertrouwde voorraadbeheer echter op streepjescodes – een 1D-systeem voor het opslaan van informatie die veel minder gegevens bevatte. In 1994 bracht DENSO WAVE QR-codetechnologie uit voor het publiek, en deze kon worden gebruikt om voorraden te beheren die de behoeften van een eenvoudige streepjescode waren ontgroeid.
Als je meer wilt weten over de geschiedenis van QR-codes, bekijk dan onze gids over “Wat is een QR-code en hoe werkt het?”
Hoe werken QR-codes?
Het QR-codeformaat is samengesteld uit zeven hoofdelementen, wat resulteert in een structuur die een beetje lijkt op een kruiswoordpuzzel gemaakt van pixels. Deze elementen bepalen hoe de QR-code moet worden gelezen, welke versie de QR-code is, hoeveel gegevens deze bevat, de instellingen van de stille zone en meer.
Hoe meer gegevens er aan een QR-code worden toegevoegd, hoe dichter de pixels worden. Een QR-code kan maximaal 4296 tekens bevatten en heeft een instelbare fouttolerantie van maximaal 30%. Er is ook geen limiet aan hoe groot een code kan zijn, maar er is een minimale QR-codegrootte.
Waar wordt een QR-code voor gebruikt?
Hoewel ze hun technologische reis in de supermarktindustrie misschien zijn begonnen, worden QR-codes voor zoveel meer gebruikt. Vanwege hun flexibiliteit in gegevensopslag, de mogelijkheid om print met digitaal te verbinden en andere toepassingen, zijn ze wereldwijd populair geworden.
Een overvloed aan industrieën gebruikt QR-codes voor alles, van verkoop tot marketing. Afhankelijk van het scenario kunnen dynamische QR-codes – een QR-code gecodeerd met een omleidings-URL – worden gebruikt voor het delen van verschillende soorten digitale informatie, waaronder video’s, afbeeldingen, sociale-mediaprofielen en zelfs evenementregistratie.
Hoe QR-codes te scannen
QR-codes kunnen worden gescand met elke app van derden via smartphone of tablet. In nieuwere modellen is de QR-code-scantechnologie geïntegreerd in de camera zelf, waardoor het scannen van een QR-code net zo eenvoudig is als het openen van uw camera en het richten van de lens op de code.
Als u niet zeker weet hoe dit met uw telefoon werkt, geeft onze handleiding over het scannen van een QR-code u een beter idee.
Een Azteekse streepjescode is een scanbare matrixbarcode en is gecodeerd om een specifieke set gegevens op te slaan. Het maakt gebruik van 2D-technologie, wat betekent dat het horizontaal en verticaal kan worden gelezen. Het vierkante roospatroon beweegt in gepixelde lagen vanuit het midden naar buiten.
Een verbeterde versie van de streepjescode, uitgevonden door Robert M Hussey en Andrew Longacre in 1995. De technologie werd officieel vrijgegeven aan het publiek in 1997 toen het patent werd gekocht door Aim, Inc. Terwijl traditionele streepjescodes 1D-technologie gebruiken en alleen leesbaar zijn horizontaal zijn Azteekse streepjescodes vergelijkbaar met een QR-code omdat ze ook 2D-technologie gebruiken.
Waarom Azteken? Van bovenaf bekeken, hebben de mysterieuze piramides met platte top die in Midden- en Zuid-Amerika worden gevonden, de vorm van een roos, vergelijkbaar met die van de synonieme streepjescode.
Azteekse streepjescodes zijn op deze manier ontworpen omdat ze minder een ‘stille zone’ nodig hebben – het gebied dat een code nodig heeft om het te onderscheiden van de ontwerpen eromheen. Ze hebben ook minder ruimte nodig dan andere vergelijkbare codes.
Hoe werkt een Azteekse barcode?
Een Azteekse Barcode-indeling is gecentreerd rond het centrale vierkant, met een patroon van verschillende lagen. Het patroon bevat vierkante pixellagen van verschillende groottes, zoals 9 x 9 pixels, 13 x 13 pixels, 23 x 23 pixels, enzovoort. Wanneer ze worden gecombineerd, worden deze vierkanten vervolgens gecodeerd met de gegevens die de Azteekse streepjescode bevat.
De hoeken bevatten ook grotere gepixelde markeringen die de richting aangeven waarin het moet worden gelezen, waardoor de behoefte aan de ‘stille zone’ die kenmerkend is voor andere codes, wordt vervangen. Bovendien kunnen Azteekse streepjescodes maximaal 32 lagen bevatten, die maximaal 1.914 bytes aan gegevens kunnen bevatten. Hun grootte is volledig aanpasbaar, afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen gegevens, en ze hebben een foutcorrectieniveau van maximaal 23%, wat betekent dat zelfs als bijna een kwart ervan is vernietigd, de code nog steeds leesbaar is.
Hoe worden Azteekse streepjescodes gebruikt?
Je zou denken dat je meer bekend bent met de alomtegenwoordige neef van de Azteekse streepjescode: de QR-code. Maar Azteekse streepjescodes duiken ook op op gewone en alledaagse plaatsen: ze worden bijvoorbeeld vaak aangetroffen in de transportsector, waar ze fungeren als elektronische instapkaarten. Om in te checken voor een vlucht of treinreis, laten passagiers vaak de Azteekse barcode op hun instapkaart of tickets scannen.
Aztec Barcodes zijn ook geïntegreerd met Apple Wallet voor mobiele betalingen.