Weinig QR-controles: horecabranchevereniging niet verrast

Weinig QR-controles: horecabranchevereniging niet verrast

De horecabranchevereniging vindt het geen verrassing dat Limburgse horeca niet streng controleren op de QR-code. Dit zou komen door het kleine draagvlak van ondernemers voor de regel. De coronapascheck zou te ingrijpend zijn en de handhaving ervan een grote uitdaging. Ook zou horecapersoneel veel vervelende discussies hebben met klanten. Dat vertelt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, vrijdagavond in televisieprogramma Limburg Centraal.

QR-code steekproef

De conclusie dat Limburgse horeca niet streng controleren, komt voort uit een steekproef van L1 in Heerlen, Venlo en Maastricht. Van de 24 horecazaken die we bezochten, werden wij bij slechts vier zaken gecontroleerd op een QR-code.

“Dat de QR-maatregel niet op handen gedragen wordt in de horeca, dat weten we. Dat bleek ook uit onze eigen enquête”, vertelt Beljaarts. “Als je kijkt naar het percentage besmettingen in de horeca, dan is dat met 3,6 procent laag.”

QR-code handhaving

De handhaving van de maatregel legt volgens Beljaarts veel druk op de ondernemers, die er niet goed voor uitgerust zouden zijn. Personeel moet veel vervelende gesprekken voeren met klanten over de maatregel. “Tot bedreigingen aan toe.” Ook zijn er dunne financiële marges en is er een personeelstekort, legt John Paulus uit. Hij heeft een horecazaak in Maastricht en is voorzitter van de branchevereniging in die stad.

QR-code is onduidelijk

Paulis stelt dat de regels van de pascheck vaak onbegrijpelijk zijn voor ondernemers. “Iemand die naar binnen komt om naar het toilet te gaan, moet verplicht gecontroleerd worden. Terwijl dat bij iemand die naar binnen gaat om een coffee to go te halen, niet verplicht is”, aldus Paulus.

Als de regel specifieker toegepast zou worden, zou er volgens hem meer steun zijn voor de coronapascheck. “Als het rustig is en vroeg op de dag, kun je je afvragen wat het effect is van die QR-scan. Pas die scan nou toe waar die daadwerkelijk kan helpen. Als je in een drukke zaak opgepropt gaat staan feestvieren, dan is het handig om een QR-scan te doen. Maar laat de rest van de horeca met rust.”

Grapperhaus

De branchevereniging is het dan ook niet eens met de boodschap uit de brief die demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie eerder deze week verstuurde naar gemeentes. Daarin roept de minister op om de pascheck bij horeca strenger te controleren. “Dat gaat niet helpen. Daarmee ga je alleen maar weerstand creëren. Laten we nou eens regels inzetten waarbij we een score van 80 procent accepteren, in plaats een waterdichte 100 procent. Daarmee creëer je draagvlak.”

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 coole manieren om een gegraveerde QR-code op materialen te gebruiken

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu
Mobiele versie afsluiten