Mensen die komende winter in Oostenrijk op wintersport gaan, moeten een coronabewijs kunnen overleggen. Exploitanten van skiliften mogen mensen alleen vervoeren als ze tegen COVID-19 zijn gevaccineerd, onlangs negatief zijn getest of zijn hersteld. Deze coronabewijzen waren al verplicht in de Oostenrijkse horeca.
Verder komen de afstandsregels en capaciteitsbeperkingen in skiliften te vervallen. Deze regels worden vervangen door een mondkapjesplicht, heeft de Oostenrijkse regering besloten. Verder is après-ski dan onder voorwaarden toegestaan.
Wintersporters moeten in de skilift zogenoemde FFP2-mondmaskers dragen. Zulke maskers houden 94 procent van de schadelijke stoffen tegen. Op de website van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wordt het verschil met andere mondkapjes uitgelegd.
Toename aantal ic-patiënten kan tot verdere aanscherpingen leiden
De Oostenrijkse regering hoopt met deze regels een veilig wintersportseizoen mogelijk te maken. De autoriteiten zullen de maatregelen aanscherpen als het aantal coronapatiënten op de intensive cares toeneemt. Dat heeft vooral gevolgen voor ongevaccineerde wintersporters.
Momenteel liggen er ongeveer tweehonderd coronapatiënten op de ic-afdelingen in Oostenrijk. Zodra dat er driehonderd zijn, mogen ongevaccineerden geen après-skibars meer in. Bij vierhonderd coronapatiënten moeten ongevaccineerden het bewijs van een negatieve PCR-test tonen om toegang te krijgen tot liften, restaurants en hotels. Een sneltest wordt dan dus niet meer geaccepteerd.
Oostenrijk kreeg veel kritiek op de manier waarop het land omging met een uitbraak in een skioord aan het begin van de pandemie. Het virus werd naar verluidt door duizenden mensen vanuit de plaats Ischgl meegenomen naar tientallen landen. Er zijn vijftien rechtszaken aangespannen tegen de landelijke overheid. Het eerste proces ging vrijdag van start. Nabestaanden van een man eisen een schadevergoeding van 100.000 euro.