Zij zijn wel gevaccineerd of hersteld, maar krijgen geen QR-code

Zij zijn wel gevaccineerd of hersteld, maar krijgen geen QR-code

Toeristen, expats, buitenlandse studenten en Nederlanders die in het buitenland corona opgelopen hebben. Amper een week na de invoering van de coronapas blijkt dat deze groepen moeilijk aan een QR-code komen. De NOS sprak met drie mensen die gevaccineerd zijn of corona hebben gehad, maar die in Nederland alleen na het doen van een coronatest naar een restaurant of een theater kunnen gaan.

Neem bijvoorbeeld Jan Boers. Hij reist voor zijn werk regelmatig tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Eind juli was hij in Engeland en testte hij positief op corona. Boers werd snel weer beter en kreeg een herstelbewijs, maar noch het Verenigd Koninkrijk noch Nederland verschaft hem een QR-code. “Ik heb de GGD gebeld, ik ben naar de huisarts geweest, maar ze kunnen me niet helpen. Het verhaal is dat als je in het buitenland een test hebt gedaan, de GGD die niet kan registreren”, zegt hij.

Boers vertelt dat zijn huisarts hem adviseert zich te laten vaccineren, maar dat wil hij liever niet. Hij heeft inmiddels al twee keer corona gehad. Afgelopen juli dus, maar ook aan het begin van de pandemie. Zijn huisarts stelde die diagnose op basis van de symptomen die hij destijds had. Boers: “Ik ben dubbel gevaccineerd door moeder natuur. We vergeten dat we iets moois hebben, een immuunsysteem. Ik zit vol met antistoffen. Dat maakt het zo raar en wrang. Instanties lijken je niet te willen helpen als je niet bent gevaccineerd.”

Een woordvoerder van VWS zegt dat het Verenigd Koninkrijk niet is aangesloten op het Europese QR-codesysteem DCC. Dat bemoeilijkt volgens haar de aanmaak van een QR-code met behulp van een herstelbewijs uit dat land. Een antistoffentest volstaat volgens haar niet. “Die testen kunnen niet goed genoeg bepalen hoe goed je beschermd bent en ook niet hoe lang geleden de infectie was.”

Ik ben gevaccineerd, maar ik word nu behandeld alsof dat niet het geval is.

Yvonne Le

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maken zich zorgen over studenten van buiten de EU die geen QR-code kunnen krijgen. Een van die studenten is Yvonne Le uit de Verenigde Staten. Ruim tweeënhalf jaar geleden kwam ze naar Nederland voor haar studie. Aan het begin van de pandemie vloog ze terug naar de VS en schreef ze zich uit in Nederland. Ze is in de VS volledig ingeënt met een door de EU erkend vaccin. Nu is Le terug in Nederland. “Om mij een QR-code te geven heeft de Nederlandse overheid mijn BSN-nummer nodig. Dat heb ik wel, maar nog niet op een officieel document. Nu moet ik me hier eerst opnieuw inschrijven. Het kan nog weken duren voordat ik een QR-code heb.”

Le had niet verwacht dat de coronapas zo snel zou worden ingevoerd. Ze voelt zich als internationaal student buitengesloten. “Afgelopen zaterdag kon ik niet mee uit eten met vrienden. Zij zeggen dan wel dat we ook thuis iets kunnen eten, maar ik wil dat voor hen niet verpesten. Ik voel me een last.” Ze kan wel nog een terrasje pakken, maar Le vindt het niet eerlijk: “Ik ben gevaccineerd, maar ik word nu behandeld alsof dat niet het geval is.”

Een woordvoerder van VWS laat weten dat de EU bezig is met het aansluiten van ‘derde landen’ bij het Europese QR-codesysteem. Ook landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn al bezig met de procedure. “De vraag is wat je doet met mensen uit die landen als de procedure nog loopt. We willen horecaondernemers ook niet vragen om vaccinatieboekjes te controleren. Daar valt mee te frauderen en het is bovendien privacygevoelig.”

Expats

Ook Nederlandse expats lopen tegen problemen aan als ze weer terug zijn in Nederland. In Rusland bijvoorbeeld is alleen het Spoetnik-vaccin beschikbaar. Dat is niet goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Veel expats hebben zich er toch mee laten vaccineren, in de verwachting dat de WHO Spoetnik uiteindelijk zou erkennen. Zo ook NOS-Ruslandcorrespondent Iris de Graaf. Ze begrijpt de WHO wel. “De ontwikkelaars van het Spoetnik-vaccin geven simpelweg te weinig informatie aan de WHO om het vaccin goed te kunnen onderzoeken. Maar je sluit daarmee wel een enorme groep Russen en andere mensen die hier wonen buiten, die alleen dit vaccin kunnen krijgen.”

Het ministerie van VWS noemt het een dilemma. “We geven QR-codes uit op basis van vaccins die de EMA en de WHO goedkeuren. Die instituties doen onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid. Wij passen ons beleid daarop aan.”

De Graaf heeft na haar Spoetnik-vaccinatie toch corona opgelopen. Ze heeft een Russisch herstelbewijs, maar ook dat is niet geldig in Nederland. “Het voelt heel dubbel. Je voldoet niet aan de officiële regels, maar ik ben ziek geweest van corona. Alsof corona in een ander land anders is dan in Nederland.”

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wat is het 2G beleid? De uitleg

Wethouder Hilvarenbeek wil geen QR-code aanvragen

Niet alle sportscholen controleren QR-code: ‘Knipoog en doorlopen’

Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu