Zwembaden, dierentuinen en musea niet blij met verscherping coronamaatregelen

Zwembaden, dierentuinen en musea niet blij met verscherping coronamaatregelen

Zwembaden, dierentuinen en musea kijken niet uit naar de persconferentie morgenavond. Het kabinet heeft aangescherpte maatregelen aangekondigd. Vooral het (her)invoeren van de QR-check zien de organisaties niet zitten.

Zwembaden en zwemscholen zijn bang dat ze verder in de problemen komen als de nieuwe coronamaatregelen van kracht gaan. Als het kabinet besluit een QR-code opnieuw in te voeren, zou dat ‘de doodsteek’ zijn voor verschillende zwembaden en zwemscholen, schrijven de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) en zweminstituut ENVOZ in een brief.

Het kabinet wil het coronatoegangsbewijs uitbreiden naar meer sectoren zoals de sportscholen, zwembaden en op doorstroomlocaties, zoals musea. Ook wil het kabinet beter handhaven op de controle. Morgen wordt er meer bekend tijdens de persconferentie.

Wachtlijsten

De zwembranche vreest dat ouders er bij de beperkende maatregel sneller voor zullen kiezen om de zwemlessen van hun kinderen uit te stellen of er tijdelijk mee stoppen. Dat vinden de zwemorganisaties geen goede ontwikkeling voor de zwemveiligheid.

De wachtlijsten voor zwemlessen zijn tijdens de lockdown, toen de zwembaden dicht waren, enorm gestegen. In Heinenoord stond een creatieve oplossing: een zeecontainer vol verwarmd water, waar kinderen toch konden afzwemmen om hun diploma te verdienen.

Minder bezoekers

Ook dierenparken en pretparken verwachten minder bezoekers en omzet als zij bij de ingang op QR-codes moeten controleren. De Club van Elf, de overkoepelende organisatie van een groot aantal dagattracties, wil dat er steun komt in het geval van nieuwe coronamaatregelen.

Directeur Kees Klesman van de organisatie verwijst naar eerdere proeven voor toegangstesten. De gevolgen voor de omzet van parken was ‘schrikbarend’. Bovendien zal volgens hem het controleren van QR-codes weinig effect hebben, omdat veel dagattracties ’s winters dicht zijn of minder bezoekers krijgen.

‘Zat eraan te komen’

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zegt dat de maatregel ‘er wel al een beetje aan zat te komen’, en ‘ongetwijfeld de bezoekersaantallen zal beïnvloeden’. Dierentuinen en pretparken werken al gedeeltelijk met QR-codes, bijvoorbeeld bij de horecavoorzieningen in parken. “Maar als we dat nu ook aan de poort moeten gaan doen, zal dat wel capaciteit vereisen”, aldus de NVD.

Ook bezoekers van musea staan op het lijstje om bij binnenkomst een QR-code te laten zien. Het wordt waarschijnlijk ook verplicht in musea een mondkapje op te hebben. “Het heeft iets van een pleister op een pleister plakken zonder de wond goed schoon te maken”, zegt directeur Benno Tempel van het Kunstmuseum in Den Haag.

Financiële steun gestopt

Hij ziet zelf dat de verplichting om op codes te controleren op verschillende plekken niet gehandhaafd wordt, zoals bij verschillende horecagelegenheden. “Dan heb je weinig aan zo’n verplichting”, vindt hij, zeker voor musea ‘waar de mensen elkaar niet zo om de nek hangen’. Het is daar volgens hem juist gemakkelijk afstand houden.

Hij is ook bang dat er minder bezoekers zullen komen, doordat mensen geen zin hebben lang met een mondkapje rond te lopen en een QR-code ook een gedoe vinden. Daarnaast komt de eventuele maatregel ook op het moment dat de financiële steun is gestopt, zegt hij, terwijl die bij afnemend bezoek weer nodig zou zijn.

‘Schouders eronder’

De eventuele verplichting zal door het Groninger Museum gewoon worden opgevolgd. “We moeten samen de schouders eronder zetten om dit virus eronder te krijgen”, zegt een woordvoerster. Zij voorziet geen al te grote problemen, vooral omdat mensen al codes moeten laten zien bij restaurants, de bioscoop en het theater. “Er zijn natuurlijk mensen die vinden dat je zonder enige restrictie van kunst moet kunnen genieten, maar ik denk dat de overgang wel mee zal vallen.”

‘Beter dan dicht’

Kappers vinden een eventuele nieuwe mondkapjesplicht vervelend, maar zullen deze wel opvolgen als het kabinet morgen in de coronapersconferentie met die maatregel zou komen. “De mondkapjesplicht is pittig voor kappers, maar alles beter dan sluiten”, laat de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) weten.

Dat de branche open kan blijven, is het belangrijkst, benadrukt de branchevereniging van de kappers. “Verder is het natuurlijk lastig voor kappers om de hele dag met een mondkapje te moeten werken”, geeft een woordvoerster aan.

Reageer of discussieer mee

Vond u Zwembaden, dierentuinen en musea niet blij met verscherping coronamaatregelen nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Zwembaden, dierentuinen en musea niet blij met verscherping coronamaatregelen” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…