Zaterdag 25 september was het zover. De 1,5 metermaatregel is losgelaten en onder meer de horeca mag weer volle bak draaien. Alleen moet je bij binnenkomst wel even een zogeheten QR-code laten zien. Een bewijs dat je geen corona hebt in de vorm van een streepjescode op je smartphone of papier. Maar hoe werkt zo’n code eigenlijk? En hoe kom je er aan? We beantwoorden vijf van jullie vragen over de QR-code.
1. Wat is een QR-code eigenlijk?
Een QR-code is een variant op de bestaande streepjescode, zoals die ook op een pak melk staat. Alleen is de QR tweedimensionaal, waardoor de code sneller te lezen is voor een scanner. QR staat dan ook voor ‘Quick Response’ (snelle reactie). Een QR kan bovendien wel 300 keer meer data bevatten dan een standaard streepjescode.
De QR-code is al in 1994 ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van Toyota. Het Japanse automerk zocht een snellere manier om onderdelen te identificeren, waardoor onderdelen zo’n nieuwe code kregen. Al snel werd de QR-code ook gebruikt voor andere doeleinden. Een van de bekendste manieren is als link naar een website. Scan de code met de camera op je telefoon en bezoek de website zonder je energie te verspillen aan het intikken van een adres. Nu wordt QR dus ingezet als wapen tegen het coronavirus.
2. Hoe werkt de QR-code als toegangsbewijs?
Als je een theater, restaurant of voetbalstadion in wil, moet je een QR-code laten zien. Een controleur scant die code en bij een groen scherm mag je naar binnen. Je krijgt een geldige code als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve testbewijs hebt of recentelijk bent hersteld van corona. Een vaccinatiebewijs krijg je veertien dagen na de tweede prik, of na de eerste bij het Janssen-vaccin of als je corona hebt gehad. Is jouw QR-code niet geldig, dan krijgt de controleur een rood scherm en mag je er niet in. De QR-code op de app wordt telkens ververst. Een printscreen-versie van de code is dus maar heel kort geldig. Dit om fraude tegen te gaan.
Voor die scan is trouwens geen speciale technologie nodig. Iedereen kan de ‘Scanner voor CoronaCheck’-app downloaden voor de smartphone. Zo zou je ook op je huisfeestje een coronacheck kunnen doen, als je daar zin in hebt.
3. Hoe kom je aan een QR-code?
Op je smartphone kun je de CoronaCheck-app downloaden. Vervolgens log je in met je DigiD en dan wordt automatisch je vaccinatiebewijs toegevoegd. Heb je een coronatest gedaan en ben je negatief? Dan krijg je een ophaalcode van de testlocatie die je in de app moet invoeren. Vervolgens maakt de app twee codes. Een nationale en een internationale code. De nationale code laat je scannen om bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop in te gaan en met de internationale code kun je op reis buiten Nederland. Al adviseert de overheid om voor je vakantie altijd de te checken.
Ook als je hersteld bent van corona kun je een nationale QR-code krijgen. Daarvoor moet je minstens 11 dagen geleden positief getest zijn en de test moet gedaan zijn door de GGD. De nationale QR is dan 180 dagen geldig. Voor een internationale code geldt dit niet als bewijs en is een negatieve test nodig.
4. Moet je een smartphone hebben voor zo’n code?
Voldoe je aan alle eisen voor een QR, maar heb je geen smartphone? Geen zorgen, ook dan kun je een QR-code krijgen. Allereerst is het mogelijk om met je DigiD in te loggen op de smartphone van iemand anders en zo een code te genereren. Toch is het makkelijker om een QR-code te printen. Via de website van kun je inloggen met je DigiD en door dezelfde stappen als in de app te doorlopen, krijg je een printbare versie van zowel de nationale als de internationale QR-code. Deze geprinte codes zijn een jaar geldig. In het weekend van 25 september had de CoronaCheck-app al te maken met de nodige storingen. Het is dus verstandig om altijd een geprinte versie van de QR bij je te hebben.
Voor wie geen internet gebruikt en dus ook geen DigiD heeft, is het ook gewoon mogelijk om een QR-code te krijgen. Hiervoor kun je bellen met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421). Hier geef je je postcode en je BSN door en enkele dagen later stuurt de GGD je een geprinte versie op. Let op, dit werkt alleen bij volledige vaccinatie en een herstelbewijs. De tijd tussen het bellen en het opsturen is simpelweg te lang voor een geldig testbewijs.
5. Wat staat er eigenlijk in die QR-codes?
Bij de Nederlandse QR-code ziet de persoon die code scant alleen een groen of een rood scherm. Daarnaast ziet de controleur soms de eerste letter van je voornaam en je achternaam en soms je geboortedag. Dit om eventueel je identiteit te checken en fraude tegen te gaan.
De internationale QR-code laat wel je volledige naam, geboortedatum en land van herkomst zien. Ook staat er meer info over je toegangsbewijs. Zo wordt er extra info verstrekt over het type test dat je gedaan hebt of over welk vaccin je hebt gekregen. Ook zegt het waar en wanneer dit allemaal gebeurd is. Dit doet de app omdat er in verschillende landen verschillende regels gelden.
Toch zien de codes er ongeveer hetzelfde uit. Terwijl de een dus meer informatie bevat dan de ander. Dat komt doordat er een extra laag in de nationale code zit die alleen door scanners van gezondheidsautoriteiten te lezen is. Zo kan iemand van de GGD wél zien of je gevaccineerd bent en welk vaccin je gehad hebt. Een controleur in bijvoorbeeld de horeca ziet dat niet, omdat zij niet over die speciale scanner beschikken.
Overigens geeft de geprinte QR-code wel iets meer informatie. Deze code verandert niet zoals de app-versie dat doet, waardoor de controleur bijvoorbeeld kan zien waar de code eerder gescand is.