Het kabinet heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe corona-maatregelen. De experts moeten oordelen over regionale en landelijke maatregelen en een forse uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Onze politieke redactie beantwoordt de belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen.
Heeft het kabinet al knopen doorgehakt?
Nee, zover is het nog niet. In het coronaoverleg woensdag zijn de maatregelen geïnventariseerd en is beoordeeld hoe realistisch en haalbaar elke maatregel is. Dat pakket wordt nu voorgelegd aan de experts van het OMT.
Maar welke maatregelen liggen op tafel?
Allereerst wil het kabinet een aantal adviezen opnieuw afkondigen: het thuiswerkadvies, het blijf-thuisadvies en het houd-afstandadvies. Dergelijke adviezen kunnen meteen worden ingevoerd, zonder wetgeving. Daarnaast kan kabinet regionale of landelijke maatregelen aankondigen, bijvoorbeeld mondkapjesplicht of de echte herinvoering van de anderhalvemeterregel.
Ook bestudeert het kabinet een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs, maar zulke wetgeving kost zeker een aantal weken. Tot slot zinspeelt minister De Jonge al een paar keer op meer beperkingen voor ongevaccineerden, bijvoorbeeld de Duitse aanpak: in bepaalde delen van Duitsland geldt de zogeheten 2G-aanpak: óf je bent gevaccineerd, óf genezen. Als iemand getest wordt, krijg je geen coronapas meer.